Ervaring: Overig

Gedrag aangepast na CO2-meting

Subthema:

Overig

Ruimte:

Woonkamer/ slaapkamer, Badkamer

Soort huis:

Rijtjeshuis (tussenwoning)

Tevredenheid:

Tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

0
0

Door Ruth uit Utrecht

Waarom heb je gekozen voor overig?

We hebben een CO2 meter te leen gehad en toen bleek dat de luchtkwaliteit in onze slaapkamer erg slecht was. Door ons gedrag aan te passen, kregen we een veel betere luchtkwaliteit. Het is dan ook eigenlijk geen verbouwing, maar aanpassing van ons gedrag.

Hoe is het gedaan?

Wat tegenviel was dat de meter zo ver uitsloeg! Dat hadden we niet verwacht.
Nu doen we 's nachts beide roosters volledig open, het klepraampje in de douche dicht en de mechanische afzuiging in de douche aan. Door afzuiger aan te zetten, zuig je vanzelf verse lucht van buiten aan. Het klepraampje in de badkamer moet dan wel dicht, omdat we anders alleen verse lucht de badkamer in zuigen niet in de slaapkamer.
Wat een nadeel is: als het buiten koud is, moet je toch de roosters helemaal open zetten. Dan wordt het erg koud in de kamer waardoor je moet gaan stoken. Dat voelt als 'stoken voor de mussen'.
Een ander nadeel is dat de mechanische ventilatie heel veel herrie maakt! Alsof er een helikopter vanaf je dak gaat opstijgen. Dat hoor je zelfs in de slaapkamer met de deur dicht, terwijl de motor op zolder hangt. Bovendien kost dat ook nog veel stroom. Al met al ben je dus extra kosten kwijt voor stoken en afzuiging.
Maar de voordelen zijn groot: minder last van droge ogen en droge mond als je wakker wordt. En minder last van hoofdpijn!

Tips

Zorg voor een installatiemotor die zo min mogelijk geluid maakt!

Kosten:

0 - 2.500

Financiering:

Geen kosten, behalve de CO2 meter en die was geleend. Zo'n meter kost tussen de 150 en de 250 euro.

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Zelf uitgevoerd

Bouwperiode:

1976 tot en met 1988

Geplaatst op 11 juni 2015

Meld misbruik

Geplaatst door: Ruth uit Utrecht