Ervaring: Overig

De nieuwe mechanische ventilatie is stiller, beter te bedienen dan de oude en we besparen jaarlijks 100 euro.

Subthema:

Overig

Ruimte:

Woonkamer/ slaapkamer

Soort huis:

Rijtjeshuis (tussenwoning)

Tevredenheid:

Heel tevreden

Is deze ervaring bruikbaar?

0
0

Waarom heb je gekozen voor overig?

De voordelen die we zagen waren:

  1. Een stillere mechanische ventilatie
  2. Beter bedieningsgemak door de afstandsbediening in de badkamer
  3. Besparing van energie

Het enige twijfelpunt dat we hadden, was dat we niet precies wisten hoe groot de besparing van energie zou zijn. Inmiddels weten we dat wel: we besparen ongeveer 450 kilowattuur (dat is ongeveer 100 euro) per jaar.

Hoe is het gedaan?

De vervanging van de mechanische ventilatie zelf ging heel erg makkelijk. De monteur had binnen een half uur de oude vervangen door de nieuwe (Itho centrale ventilatie CVE ECO-fan 2). Deze mechanische ventilatie maakt gebruik van een gelijkstroommotor in plaats van een wisselstroommotor en is daardoor stiller en energiezuiniger. Op jaarbasis hebben we ongeveer 450 kilowattuur bespaard door de vervanging. Jaarlijks betekent dit een besparing van ongeveer 100 euro op de elektriciteitsrekening. De investering verdient zichzelf dan ook binnen enkele jaren terug.

Naast een besparing van energie is er duidelijk een winst in comfort te merken. Ten eerste produceert de nieuwe mechanische ventilatie beduidend minder geluid dan de oude. Ten tweede is het bedieningsgemak toegenomen door de (draadloze) afstandsbediening die in de badkamer is gemonteerd. Vroeger konden we de mechanische ventilatie alleen in de keuken bedienen met een driestandenschakelaar. Nu kunnen we vanuit de badkamer ook bedienen. Wat vooral erg handig is, is de tijdschakelfunctie, die de ventilatie 10, 20 of 30 minuten in de hoogste stand zet en daarna terugschakelt naar de laagste stand. Deze gebruiken we altijd als we een douche of een bad nemen. 

Kortom we hebben minder geluid, een beter te bedienen mechanische ventilatie en lagere kosten aan elektriciteit.

Tips

De vervanging van de mechanische ventilatie zelf is maar een kleine ingreep, maar wel een die energie bespaart en comfort oplevert. De benodigde investering is een paar honderd euro.

Mechanische ventilatie kan een ongemerkte energieslurper zijn, waar relatief makkelijk op te besparen valt door deze te vervangen door een energiezuinige variant (wij hebben een Itho centrale ventilatie CVE ECO-fan 2). De manier waarop wij ontdekten dat onze mechanische ventilatie veel energie verbruikte, was door de meterstand vlak voor en vlak na een week vakantie te vergelijken. Hierdoor ontdekten we dat ons energieverbruik van ongeveer 2800 kilowattuur op jaarbasis was onder te verdelen in 1100 kilowattuur voor apparaten die je bewust aanzet (oven, vaatwasser, wasmachine, wasdroger,, verlichting, TV, computer, etc.) en 1700 kilowattuur voor apparaten die altijd (dus ook in die week vakantie) aan staan. De twee grootste verbruiker is deze categorie zijn koelkast/vriezer en mechanische ventilatie. In ons geval was het dus duidelijk waar de winst te halen was.

Het kan dus lonend zijn om het elektriciteitsverbruik in een week vakantie eens te vergelijken met een week dat u wel thuis bent.

Kosten:

0 - 2.500

Financiering:

Eigen geld

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Uitbesteed

Bouwperiode:

1989 tot heden

Geplaatst op 15 augustus 2014

Meld misbruik